Monday, September 12, 2011

Kekenyangan Yang Melampaui Batasan!


Erk..alhamdulillah~
ya Allah ya Rabbi csya2...
kenk mkn teruk ilak..nafsu apa ya???!!!
cubala kurngkkn kit mkn ya..towk mlampo2 koh~
paka..mbebel dirik puwn..kih3..
seriously..aku kkenyangn..tlampau kenyng..
asa nak munth dah towk..cket gk sa ya..
adowh2..mcm2 dpdt ku lam perut ku teyk eyhh..
ish2..full tank~.yah! camney towk..
x kan mowk munth blit..aadowhhh...
ish,sbr jer la..len kali bowh camya..haa, kan dh skit..
haha..okeyh2..sok x gk..ari towk teyk tba2 nafsu mcurh2..
mlimph ruah.argghhh...
pent..lelah..kak lbaja keta wak ritwok teyk,.
fuhh..lega..even lowm bagus ilak..atleast xteruk ilak..haha..
blaja rah dlm jk gk..blaja parking S, L n net bukit..
payah wak ow..dahla xexpert..sbr je la..
tga afiq a.k.a farid kamil pra test 2 teyk..hee..
suk jk tga org2 test jpj eyh..aku??
insyaAllah..muwn lepassss la..
p,muwn ku dtimk rayuan ya camney???
rayuan ya kuar 17hb towk..then dftr terus 19hb!!!
yah, bia bena..bgaut li upa eyh..adowh2..
muwn jk ku pat..kih3..tkut ku eyhh...
mhrp bena2 dpt ya..p,sa pluang tipis jk..
mntk2 dtimk la..aminnn2...
lak ku share pasl berita rayuan upu ya keyhh..
sila liht dibwh...

p/s: Alhamdulillah amuni semakin siht n pulih..kakinya fuhh...bgus cket..
jln puwn xpincat2..haha..word pa ya? x tempang ilak la..
mkin ari mkin okey sbb aku mkin ari mkin sygnya..hee..yes!! okeyh la tuuu!

30,414 mohon rayuan ke IPTA
Oleh Syuhada Choo Abdullah

2011/09/12

KUALA LUMPUR: Kementerian Pengajian Tinggi menerima sebanyak 30,414 permohonan rayuan untuk kemasukan pelajar ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA) bagi Program Pengajian Lepasan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM)/Setaraf (Ijazah Pertama) Sesi Akademik 2011/2012.

Daripada jumlah itu, sebanyak 16,159 atau 53.13 peratus permohonan rayuan diterima daripada calon memiliki kelayakan diploma atau setaraf, 12,183 atau 40.06 peratus (STPM), 1,057 atau 3.48 peratus (matrikulasi/asasi) dan 1,015 atau 3.34 peratus (Sijil Tinggi Agama Malaysia/STAM).
Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Tinggi (JPT), Prof Datuk Dr Rujhan Mustafa, berkata Mesyuarat Pemilihan Bersama Rayuan akan diadakan mulai Isnin depan sehingga 15 September ini.
Beliau berkata, keputusan permohonan rayuan itu akan diumumkan pada 17 September ini mulai jam 12 tengah hari melalui url upu.mohe.gov.my yang mana calon boleh mencetak surat tawaran menerusi laman web IPTA berkaitan dan mereka yang berjaya dijadual mendaftar di universiti mulai 19 September ini.

Dasar pemilihan rayuan ialah untuk mengisi kekosongan tempat yang berlaku selepas pendaftaran pelajar baru ke IPTA. Isu berbangkit kerana pemohon tidak berpuas hati dengan tawaran atau gagal mendapat tempat, perlu ditangani secara berhemah oleh kementerian.

Mengenai isu yang berbangkit, dikenal pasti antara faktor calon tidak mendapat tawaran ijazah pertama ialah tidak memenuhi syarat am ditetapkan. Mungkin calon tidak mendapat pendedahan maklumat tepat dan terkini daripada guru bimbingan dan kaunseling di sekolah mengenai dasar serta prosedur permohonan ke IPTA.

Selain itu, calon juga kurang meneliti syarat khas program ditetapkan bagi pengajian yang dimohon melalui e-panduan disediakan oleh Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar JPT. Akibatnya, calon tidak bijak memilih program pengajian bersesuaian dengan kelayakan dimiliki. 
Satu lagi faktor ialah kecenderungan calon memohon program pengajian popular atau kompetitif di IPTA yang berfokus di Lembah Klang saja walaupun memiliki kelayakan rendah dan tidak memenuhi syarat khas program ditetapkan oleh IPTA berkaitan. Calon kurang bijak serta tidak strategik dalam pemilihan program pengajian dan juga IPTA ketika mengemukakan permohonan sehingga menyebabkan mereka tidak terpilih, katanya kepada Berita Harian, semalam.

Seterusnya, Rujhan berkata, kementerian juga mengenal pasti ramai calon aliran sastera, terutama berkelayakan STPM dengan purata nilai gred kumulatif (PNGK) tinggi, tidak mendapat tawaran kemasukan kerana kekurangan tempat disediakan IPTA bagi program pengajian yang dimohon.

Beliau berkata, ada calon aliran sains dengan PNGK tinggi pula memohon program pengajian Sains Kesihatan Bersekutu yang mempunyai bilangan tempat kemasukan terhad.
P/S: InsyaAllah ku dpt..plss..mharp ilak dah towk..mhitung ari jk tgal towk eyh..urmm.mudh2an dpt...aminnn7x..

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
:: Untuk apa meraih kecintaan manusia andai diri dimurkai Sang Pencipta. Berilmu bukan bererti menunjukkan kepandaian tetapi hanyalah utk diamalkan. Tiada berguna memperoleh sanjungan disisi ramai andai diri hina disisi Tuhan. Aku hanyalah seorang hamba hina yg sering diselubungi dosa-dosa. Hanya mampu merayu dan mengharap agar diri ini kembali bersih sebelum pergi mengadap Illahi::
Red Butterfly